srijeda, 21. studenoga 2018.

SOČNA GRIZ PITA SA JABUKAMA...RECEPT KOJI JE NADMAŠIJO SVE PREDHODNE

Posted by AFAN on studenoga 21, 2018 | No comments

Sastojci:
1/2 kg kora za pitu
4 jajeta
300 gr šećera
2  vanilin šećera
1,5 dcl ulja
2 dcl kisele pavlake

200 gr griza
1 prašak za pecivo
korica od pola limuna
sok od pola limuna
1 kg jabuka ili višanja
Za preliv:
300 gr šećera
4 dcl vode
sok od  limuna

Priprema:
1 Ako ćete praviti pitu sa jabukama ili višnjama, onda za početak pripremite voće, pošto je sama priprema pite brz proces. Jabuke očistite i narendajte. Ako ćete koristiti višnje, samo ih stavite u cediljku da se ocede.
2 Kore bih preporučila da delite na kraju, da se ne suše. Bolje prvo pripremite fil. Umutite mikserom jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje i kiselu pavlaku, umutite. Griz izmešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte u jaja i pavlaku. Opet sve izmešajte. Konačno, dodajte sok i koricu od pola limuna, pa sve sjedinite. Fil je spreman.
3 Pripremite sirup; izmešajte sve sastojke, stavite ga da provri, pa na srednje jakoj vatri – ringli, ostavite da se kuva 10-tak minuta. Nakon toga, sklonite ga da se ohladi.

4 Sada podelite kore na tri dela, za 3 štrudle. Ja sam imala po 4 kore za svaku štrudlu i to je taman dovoljno (za jednu mi je preostalo 5 kora, ali mislim da su se lepše natopile sirupom one od 4). Fil ne morate deliti, ali pazite kako mažete da vam za sve bude dovoljno, a da ni ne ostane previše za zadnju.
Ostavite 7-8 supenih kašika fila za premazivanje štrudli odozgo, nakon što su pripremljene u tepsiji.
5 Stavite jednu koru, premažite je filom, tako da je pokrijete celu i da ne škrtarite previše. Prekrijte je sledećom, ponovite mazanje. Tako sa svim korama, sem zadnje – na nju uz ivicu rasporedite jabuke (višnje) i blago ih pospite grizom da upiju višak soka od jabuka (nije neophodno).
Kada stavljate jabuke, vadite ih rupičastom kašikom da se ocede, to je dovoljno, nemojte im isušiti dušu stiskajući ih rukama. Urolajte štrudlu, pa je stavite u tepsiju sa spojem prema dnu (ne treba je premazivati i ne treba papir za pečenje). Ponovite sa ostatkom testa i fila.
5 Premažite štrudle odozgo filom koji ste ostavili za tu namenu. Stavite ih u rernu ugrejanu na 200°C da se peku 20-tak minuta, ako su na sredini visine rerne. Kada su porumenele, slobodno ih pokrijte alu folijom ili papirom za pečenje, da se ispeku do kraja, a ne pocrne.
I ovu pitu možete da proverite čačkalicom da li je pečena – ako iz nje izlazi suva – pečena je. Naravno, testirajte na nekim višim delovima
6 Pečenu pitu izvadite iz rerne. Izbockajte štrudle čačkalicom, kako bi bolje upile sirup. Vrelu pitu sa jabukama, prelijte sa hladnim sirupom. Možete je još malo prelivati sa sirupom koji ispliva sa strane. Pokrijte pitu folijom, da se dobro upari i kore dodatno omekšaju. Sačekajte sa serviranjem dok ne upije sav sirup.
Nakon toga, servirajte ovu divnu, sočnu, mirisnu pitu i uživajte u kiselkasto – slatko – sočnoj aromi!

0 komentari:

Objavi komentar