ponedjeljak, 25. ožujka 2019.

STARINSKA KEKS TORTA ZA 20 MINUTA BEZ PEČENJA

Posted by AFAN on ožujka 25, 2019 | No comments

Mera je za tortu veličine 27×33, visine 5cm.
SASTOJCI:
1 kg petit keksa sa puterom
1 l jake crne kafe
1 l mleka
8 kašika brašna
4 kesice vanilin šećera
8 žumanaca
1/2 kg šećera u prahu
1/2 kg margarina ili putera (koristih margarin sa ukusom vanile)
200 gr čokolade za kuvanje
I JOŠ:
2 kesice šlag krema
mleko po uputstvu sa kesice

PRIPREMA:
Odvojite belanca od žumanaca. Razmislite šta ćete sa belancima, trebaće vam samo žumanca. Umutite žumanca sa vanilin šećerom, pa od litre mleka dodajte malo hladnog da razmutite žumanca, da budu tečnija, da se mogu lepo sipati u mleko. Ostatak mleka stavite da provri.
Kada je mleko provrlo, sipajte žumanca lagano u mleko, neprestano mešajući žicom ili mikserom. Vratite na ringlu da se kuva krem, neprestano muteći mikserom, kako se krem ne bi zgrudvao. Kada se zgusne, ubacite izlomljenu čokoladu, mutite da se rastopi, pa sklonite na hladnije mesto (to može biti hladna voda u sudoperi) da se krema prohladi.
Margarin koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi, umesite ga (ja to radim rukama i to još bez rukavica!!! – znam – nije lepo, al čiste su mi ruke, časna reč…) sa prah šećerom, pa posle umutite mikserom. U prohladjenu kremu dodajte margarin sa prah šećerom i dobro umutite mikserom – krema spremna.
Skuvajte jaku crnu kafu. Pripremite keks, veliku tacnu (proverite da li vam staje u frižider 😉 ) i krenite u akciju.
Svaki keks na kratko, sa obe strane, potopite u kafu. Dok je vrela, možete se pomagati nekom rupičastom kašikom, posle su vam dovoljni vaši prstići. Slažite na tacnu red keksa. Premažite ga filom. Opet potapajte keks, slažite red keksa, lagano ga utisnite na kremu, da ne odstoji od kreme, pa opet premažite kremom…i tako redom. Završite keksom (sem ako pravite bez šlaga, onda završite kremom).
Umutite šlag krem po uputstvu sa kesice i premažite tortu sa svih strana. Ako imate talenta, slobodno je dekorišite, moje spolja sve izgledaju isto – belo i nikako 🙂 Vrhunac moje dekoracije je ručni rad viljuškom po šlagu ili čokoladi, ali ovaj put sam se odlučila za tip dekoracije – razmazivanje šlaga i kraj. Stavite tortu u frižider da se rashladi, najbolje preko noći. Nakon toga, uživajte u ukusnoj, kremastoj keks torti!

0 komentari:

Objavi komentar