srijeda, 6. ožujka 2019.

VERINE KROFNE NAJBOLJE NA SVIJETU

Posted by AFAN on ožujka 06, 2019 | No comments

Sastojci
500 g glatkog brašna
30 g kvasca
3 dl mlakog mlijeka
3 žumanjka
1 cijelo jaje
1 žlica šećera
2 vanilin šećera
korica limuna i naranče, neprskane
1 žlica ruma
80 ml ulja - suncokretovog
1 žličica-8 g soli
ulje za prženje - suncokretovo
šećer u prahu za posipanje

Priprema
Brašno prosijati u veliku zdjelu (koristim onu za dizanje tijesta od tpw).  U sredini napraviti udubinu, izmrviti kvasac, dodati žličicu šećera, 1,5 dl mlakog mlijeka, promiješati sa malo brašna i pustiti da se digne.
U drugoj zdjeli miksati žumanjke, jaje, šećer, vanilin šećer, ulje, sol, koricu naranče i limuna.
Ponekad umjesto ulja koristim 1 kiselo vrhnje, a mlijeko smanjim na 2 dl. I tako su jako fine.
U brašno s dignutim kvascem polako dodati smjesu s jajima, ostatak mlijeka i nastaviti miksati sa nastavcima za tijesto. Po potrebi dodati malo brašna, tijesto mora biti mekano i odvajati se od stijenki posude
Poklopiti i ostaviti na toplom mjestu dok se obujam ne udvostruči, ili u pećnici sa samo uključenim svjetlom.
Dignuto tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu razviti tijesto debljine prsta, oko 1,5 cm te okruglim kalupom rezati krafne.
Slagati ih na tacnu pokrivenu čistom kuhinjskom krpom, pokriti drugom i ostaviti stajati oko 10 min. Ne smiju prekisati.
Zagrijati ulje na oko 170°C.
Stavljati krafne u ulje, onako kako leže na kuhinjskoj krpi (Verina tajna), poklopiti i pržiti 2 minute, okrenuti ih i pržiti otklopljeno još 2 minute.
Vaditi ih na kuhinjski papir da upiju masnoću, prohladiti ih, posuti šećerom u prahu i guštati.
Stavljala sam ih u ulje i obrnuto, nisam primjetila nikakvu razliku, ni u izgledu, ni u okusu.
Mogu se i puniti, marmeladom čokoladom...sve po želji.
Posluživanje
Radila sam puno puta krafne i po receptima od moje drage zavajun i onaj od jakice. Oba preporučujem!

0 komentari:

Objavi komentar