četvrtak, 24. siječnja 2019.

METEOROLOZI OTKRILI NAJTAČNIJU PROGNOZU ZA OSTATAK ZIME: Evo šta nas čeka, BUDITE SPREMNI

Posted by AFAN on siječnja 24, 2019 | No comments

Prema dostupnim materijalima evropskih (DWD – Njemačka, Met Office – Velika Britanija, Meteo France – Francuska) i svjetskih prognostičkih centara (IRI, NOAA – SAD) za dugoročnu prognozu, zima 2019. bit će nadprosječno topla u južnim područjima Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).
Sezonska prognoza vremena izdata je za period do 28. februara 2019. godine.
U Bosni i sjevernoj Hercegovini očekuju se prosječne ili tek nešto veće srednje temperature, u odnosu na referentni period 1981.-2010. godina. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze za južnu Hercegovinu je umjerena, oko 45 posto, za Bosnu i sjevernu Hercegovinu je manja od 40 posto.
Prognoza količine padavina za dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, u odnosu na prognozu temperature zraka. Prema istim prognostičkim materijalima, ukupne količine padavina u Hercegovini, tokom zime 2018/2019. godine, trebale bi biti veće od prosječnih. U Bosni se očekuje da ukupna suma padavina za aktuelnu zimu, bude u granicama prosjeka, u odnosu na referentni niz 1981.-2010. godina. Dostupni prognostički materijali za područje Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.
Prognoza za naredna tri dana
U subotu u Hercegovini i na jugozapadu Bosne veći dio dana malo do umjereno oblačno. U ostatku Bosne pretežno oblačno vrijeme sa slabim snijegom. Tokom dana padavine postepeno slaba i prestaju. Poslije podne razvedravanje u Krajni, a prema kraju dana i u večernjim satima u ostalim područjima. Jutarnja temperatura od -8 do -3, na jugu od -1 do 3, a najviša dnevna od -6 do 0, na jugu od 3 do 8 stupnjeva.
U nedjelju jutro hladno sa mrazom. Po kotlinama centralne i istočne Bosne sa maglom i niskom naoblakom. U ostatku dana malo do umjereno oblačno i sunčano. Krajem dana porast oblačnosti u Hercegovini može uvjetovati slabu kišu. Jutarnja temperatura od -10 do -4, na planinama do -13, na jugu od -3 do 3, a najviša dnevna od -2 do 5, na jugu od 4 do 8 stupnjeva.
U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. U jutarnim satima sa kišom u Hercegovini. Tokom dana, padavine se očekuju i u ostalim djelovima. U Bosni susnježica i snijeg, a u sjevernim i sjeverozapadnim područjima i sa kišom. U Hercegovini kiša. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 3 do 6, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu do 8 stupnjeva.
Za Srbiju se prognozira novi talas snježnih padavina.
U intervalu od petka ujutru do subote prijepodne past će novih 15 do 30 centimetara snijega, što znači da bi u subotu ukupni snježni pokrivač u većini mjesta u Srbiji bio između 20 i 50 centimetara, a na Kopaoniku i viši od metra.
"Poslije snježih padavina u subotu prijepodne, popodne slijedi prestanak padavina i razvedravanje, a to će usloviti u nedelju ujutru umjeren i jak mraz. U nedjelju tokom dana očekuje se porast temperature, maksimalne dnevne vrijednosti bit će iznad nule i bit će sunčano vrijeme, prijatno zimsko sunce, sa snježnim pokrivačem", rekao je Nedeljko Todorović za Tanjug.
Prema negovim riječima, na području Beograda i okoline palo je između 10 i 15 centimetara, i gledano sa stručne strane prognoza se izvanredno ostvarila.
On je naglasio da su komunalne službe bile upozorene da slede padavine kao i da je vremensko prognoza jutros dopunjena sa najavom novih padavina za još 5 centimetara.
Kako je još objasnio, nigde u svijetu ne može da se u centimetar tačno prognozira visina snježnog pokrivača, već se obično kaže da će biti između 10 do 15 centimerata, odnosno 20 do 30 centimetara, i slično.

0 komentari:

Objavi komentar