nedjelja, 6. siječnja 2019.

LISNATA KROASAN POGAČA

Posted by AFAN on siječnja 06, 2019 | No comments


SASTOJCI:
700 g brašna (tip 400 glatko)
30 g svježeg kvasca
1 kasičica šećera
2 kasičice soli

2 jaja
50 ml ulja
350-400 ml mlijeka
Za premazivanje:
125 g margarina (sobne temperature)
Za doradu:
1 jaje
sjemenke po izboru susam, lan...

PRIPREMA:
U malo mlakog mlijeka dodati  šećer  i dodati izmrvljen kvasac i ostaviti na toplom da se aktivira.
U veću  posudu za miješanje  prosijati  brašno, dodati so, promiješati, dodati ulje, blago umućena  jaja, zatim aktivirani kvasac  i uz dodatak mlakog mlijeka umijesiti glatko tijesto srednje tvrdoće.
Posudu pokriti prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti na toplom mjestu dok tijesto ne udvostruči volumen.
Nadošlo tijesto podijeliti na 5 jednakih dijelova.

Prvi dio razviti u krug i premazati margarinom. Drugi dio razviti i staviti  na prvi  i također premazati margarinom.
Tako redom osim što zadnji peti dio ne premazujemo.
Zatim tijesto razviti u veći krug.
Potom od razvijenog tijesta okolo izrezati traku širine  oko 2 cm ( kao na slici) i izrezati na četiri dijela i oblikovati 4 pužića, koji će nam služiti  za sredinu  pogače.
Preostalo tijesto na radnoj površini izrezati na 8 trouglova i svaki  smotati u kiflu kao na slici.
Zatim svaku kiflu  prerezati  na pola po sredini, da bi dobili 16 korneta.
Okrugli pleh promjera 28 - 30 cm obložiti  papirom za pečenje i krenuti sa oblikovanjem pogače.
U sredinu staviti 4 pužića, a okolo poredati kornete, ali tako da je šira strana okrenuta  prema vanjskom rubu pleha kao na slici.
Zatim pogaču ostaviti da još  malo nadođe oko 20 minuta. Potom je premazati umućenim jajetom, posuti sjemenkama po izboru, ja sam koristila susam i peći  u prethodno zagrijanoj  rerni  na 180°C oko 40 minuta.
Na polovini pečenja pokriti  aluminijskom folijom da pogača ne bi jako potamnila.

0 komentari:

Objavi komentar