nedjelja, 9. prosinca 2018.

SITNI KOLACICI…4 recepta ne zna se koji je brzi za napraviti,a ukus…fantastican

Posted by AFAN on prosinca 09, 2018 | No comments

Sastojci
400gr secera
malo vode
250gr margarina
200gr oraha
300gr mlevenog keksa
100gr cokolade
150ml tecne karamele
+150gr bele cokolade
Priprema
Uspinovati secer sa malo vode,dodati margarin na kockice pa promesati.Dodajte tecnu karamelu.Promesati.
Orahe sitno iseckati pa dodajte smesi.Na kraj dodavajte keks da se dobije kompaktna smesa.
Podelite na dva dela,pa u jedan deo dodajte crnu cokoladu.

U manji pleh prvo natapkati svetli deo smese,a preko njega smesu sa cokoladom.
Istopiti belu cokoladu sa 3-4 kasikice ulja i preliti preko bajadere.

Sastojci
Karamel Fil
100 g šećera
175 ml vode
150 g mljevenog keksa
Žuti fil
100 g šećera
100 g maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 g mlijeka u prahu
4 kašike kokosa
1 list oblatne
Priprema
Karamel fil: Šećer karamelizovati na umjerenoj temperaturi.Kada postane karamel dodati vodu i kuhati 2-3 min dok se sav karamel ne istopi u vodi.Odmah istresti mljeveni keks, izmješati i rasporediti preko oblatne.
Žuti fil: Staviti maslac, šećer i vodu da se maslac i šećer istope.Skloniti sa vatre i u vrelo umiješati mlijeko u prahu i kokos.Sačekati minutu-dvije, pa nanijeti preko karamel fila.Ostaviti oko 5 min. da se prohladi pa lagano uvijati oblatnu.
Nije potrebno vlažiti prethodno list oblatne jer se nanose topli filovi i tako omekša.Uviti u foliju i ostaviti najbolje preko noći u frižider.

SALAMICA
Salamica
Sastojci
300 g keksa (petit beurre)
100 g šećera u prahu
120 g maslaca
50 g suhih brusnica
50 g grožđica
50 ml ruma
120 g žele bombona
Priprema
Brusnice i grožđice prelijte rumom i ostavite ih da se malo moče.
Kekse usitnite, nemojte ih samljeti, neka ostanu i komadići. Možete ih staviti u plastičnu vrećicu i drobiti ih valjkom za tijesto.
Žele bombone nasjeckajte pa komadiće uvaljajte u malo šećera u prahu da se ne zalijepe.
Pomiješajte kekse sa šećerom, dodajte maslac narezan na listiće pa ga “umrvite” s keksima.
Ubacite bombone, namočene brusnice i grožđice skupa sa rumom.
Povežite sastojke u kompaktnu smjesu, podijelite je na četiri dijela i uvaljajte salamice.
Provaljajte ih kroz kristalni šećer i ostavite na hladnom da malo očvrsnu

SUSAM TROUGLOVI
Sastojci
200gr ratluk(lokum) sa orasima
200gr susama

100gr secera u prah
100gr cokolade za kuvanje
2 kasicice ulja
Priprema
Susam poprzite na nenamascenoj tavi.Ratluk istopite u intervalima (1-2min sa pauzama).Istpljeni ratluk,secer u prah i susam sjediniti.Podelite na 2 dela.Koristite kalup za toblerone.(Ja sam improvizirala-napravila ga sama:-))Punite kalupe sa jakim pritiskom.Seci na trouglove.Polovinu trougla umakati u cokoladu.Cokoladu istopite u mikropecnici 100 gr sa 2 kasicice ulja.
U pocetku su tvrdji,sve vremenom sve lepsi.

0 komentari:

Objavi komentar