Posted by AFAN on prosinca 30, 2018 | No comments
Sastojci
Potrebno je za 6 zemički:
300 g + 1 kašika mekog belog brašna
150 ml jogurta sobne temperature
50 ml mlake vode
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
+
još malo maslinovog ulja za premazivanje
krupna so za posipanje
Priprema
Prosejati brašno pa odvojiti 1 kašiku sa strane, to je za posipanje. Ostatak od 300 g sipati u vanglicu, dodati so i suvi kvasac i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa usuti jogurt, vodu i maslinovo ulje. Lagano zamesiti testo tako što ćete ivice brašna malo po malo obarati u tečnost.
Testo treba da je malo lepljivo ali mora biti glatko. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga na toplom mestu da nadolazi jedno sat vremena.
Nadošlo testo istresite na pobrašnjenu radnu površinu, malo ga premesite i isecite na 6 jednakih delova.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Svaki komad testa tek malo pobrašnjenim prstima oblikujte u kuglu i spustite na papir. Površinu zarežite unakrst oštrim nožem, žiletom ili skalpelom, premažite maslinovim uljem i pospite krupnom solju.
Zemičke ostavite na toplom da nadolaze još jedno pola sata.
Peći ih na 180C oko 20-tak minuta, neka fino porumene sa svih strana.
Zemičke malo ih prohladiti pa služiti uz slatke ili slane namaze. A mogu i za sendviče da posluže. Ništa im ne fali ni da budu zamena klasičnom hlebu uz pasulj :)
0 komentari:
Objavi komentar