nedjelja, 14. listopada 2018.

JAKO UKUSAN BRZINSKI RUČAK PREDLOG ZA PORODIČNI RUČAK...

Posted by AFAN on listopada 14, 2018 | No comments

SASTOJCI:
300 g mljevenog  mesa
300 g krompira
1 jaje
1 glavica crvenog luka
1- 2 češnja bijelog luka
1 kašika  brašna
so, biber
suhi začin


peršinov  list
Za umak:
20 g maslaca
1 kašika  brašna
200 ml vrhnje za kuhanje
50 ml vode
250 ml mlijeka
so, biber

PRIPREMA:
Krompir oguliti i naribati na krupno rende. Crveni i bijeli  luk sitno isjeckati.   U odgovarajućoj  posudi  sjediniti mljeveno meso sa krompirom i lukom.
Jaje umutiti  i dodati u posudu, potom dodati suhi začin, so, biber i peršinov list. Dodati kašiku brašna, te sve fino izmiješati da se dobije ujednačena masa.


Oblikovati šnicle željene  veličine  i pružiti ih na zagrijanom  ulju da blago porumene sa obje strane.
Ispržene šnicle složiti u pleh ili vatrostalnu
posudu, koju smo prethodno malo podmazali uljem.
Počinjemo sa pripremom umaka.
Na ulje u kojem smo pružili šnicle dodati maslac, potom brašno  i kratko propržiti. Neprekidno miješajući  žicom dodati hladno mlijeko i vodu miješajući svo vrijeme. Kada prokuha dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber po ukusu i ostaviti da kuha 2 - 3 minute.
Pripremljenim umakom preliti šnicle u tepsiji, pokriti aluminijskom folijom ili poklopcem  i peći oko 20 minuta na 180° C. Zatim skinuti foliju  i peći  na istoj temperaturi  još  15 minuta.
Jelo je spremno za  posluženje.
Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar