četvrtak, 25. listopada 2018.

IZDATO UPOZORENJE, OVO SE NIJE DESILO U ZADNJIH 100 GODINA: Stižu minusi i snijeg, PRIPREMITE SE!

Posted by AFAN on listopada 25, 2018 | No comments

Meteorolog James Meden za “Mirror” je kazao kako će Evropu okovati ledeni talas krajem oktobra.
Predviđa se do 10 centimetara snijega na planinama u Škotskoj, a nisu isključili mogućnost da će ista sudbina zadesiti ostale dijelove Britanije, pa i London.
“Do kraja ove nedjelje gotovo je izvjesno da će velika količina snijega pasti u Velsu, južnom dijelu Londona i centralnim delovima Engleske. Snijeg će svakako izazvati probleme, ali ne poput onih koje građani imaju zimi. Za sada nije poznato kakva će nam biti zima – istakao je meteorolog i dodao da u zemljama gdje neće biti snijega da će pasti kiša.
“Očekuje se da će 31. oktobra snijeg dodatno pojačati, a temperatura će se spustiti na -7 stepeni Celzijusa. To je nezapamćeno u posljednjih skoro 100 godina, jer je posljednji put, posljednji dan oktobra bio najhladniji 1926. godine, kada je izmjereno čak -10 stepeni Celzijusa”, dodaje on.
Ono što nas treba da zabrine, postoji mogućnost da se talas iz Velike Britanije proširi i na ostale dijelove Evrope, pa i na Balkan.Prije podne u Bosni je bilo pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini vedro. Ponegdje u Bosni je zabilježena slaba kiša.


Temperature zraka u 11 sati (°C): Bjelašnica, Bugojno 4; Ivan Sedlo 6; Sarajevo, Sokolac 7; Jajce, Sanski Most, Srebrenica 8; Livno, Prijedor, Zenica 9; Tuzla, Zvornik 10; Banja Luka, Bihać, Doboj 11; Bijeljina 12; Brčko, Gradačac 13; Stolac 14; Mostar, Trebinje 15; Grude 16; Neum 17;Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne ili u večernjim satima kiša se očekuje u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i jugoistočnim područjima Bosne. Na vrhovima planina je moguć slab snijeg. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 12 do 18, na jugu od 18 do 24 °C.
TRODNEVNA PROGNOZA
U četvrtak 25.10.2018., u Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar u Bosni slab uglavnom južni i jugozapadni U Hercegovini prije podne umjerena bura, a poslije podne slab južni vjetar. Jutarnje temperature od 1 do 7, na jugu od 6 do 12, a dnevne od 14 do 20, na jugu do 22 °C.
U petak 26.10.2018., u većem dijelu pretežno sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom i sumaglicom. Tokom poslijepodneva porast naoblake u Hercegovini, na sjeveru i jugozapadu Bosne. U večernjim satima slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini. Jutarnje temperature od 7 do 13, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 18 do 25 °C.
U subotu 27.10.2018., u Hercegovini, na jugozapadu Bosne i djelimično Krajini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. U Hercegovini i na jugozapadu povremeno i ponegdje sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar umjeren do jak južni i jugoistočni. Jutarnje temperature od 7 do 13, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 18 do 25 °C.


U nedjelju 28.10.2018., u Hercegovini, na jugozapadu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne očekuje se kiša. Poslije podne ili u večernjim satima kiša je moguća i u Krajini i centralnoj Bosni. Vjetar umjeren do jak sa olujnim udarima južni i jugoistočni. Jutarnje temperature od 10 do 16, na jugu od 15 do 21, a dnevne od 18 do 25 °C.
U periodu od 22. do 27. oktobra na prostoru sjeverne, sjeveroistočne, istočne i centralne Bosne očekuje se nestabilno vrijeme sa povremenom slabom kišom, dok se na zapadu i jugozapadu Bosne te na prostoru Hercegovine prognozira stabilnije vrijeme. Tokom ovog perioda širom Bosne očekuje se pretežno oblačno vrijeme, a uz riječne tokove sa dugotrajnom maglom. Jutarnje temperature u Bosni prognoziraju se od 3 do 8, u Hercegovini od 8 do 13 stepeni. Dnevne temperature u Bosni očekuju se od 10 do 15, a u Hercegovni od 16 do 21 °C.
Nestabilno vrijeme širom naše zemlje prognozira se od 27. oktobra do kraja prognoznog perioda 06. novembra. Usljed jakog južnog strujanja od 28. do 31. oktobra prognozira se obilna kiša kako u Bosni tako i u Hercegovini, a najveće količne se očekuju u Hercegovini na južnim obroncima planina Čabulje, Čvrsnice, Prenja i Veleža. Jutarnje temperature u Bosni očekuju se od 5 do 10, u Hercegovini od 9 do 14 °C. Maksimalne temperature u Bosni prognoziraju se do 20 stepeni, a na jugu do 23 °C.

0 komentari:

Objavi komentar