srijeda, 15. studenoga 2017.

U OVOM RECEPTU OTKRIVENA JE TAJNA NAJBOLJE DOMAĆE SARME

Posted by AFAN on studenoga 15, 2017 | No comments

Ovo je treća godina da se priprema sarma prema ovom receptu. Isprva sam bila skeptična, ali otkad sam je probala, nema mjesta ni za koji drugi recept.

SASTOJCI
1 velika glavica kupusa (1,5 -2 kg)
1 kg miješanog mljevenog mesa
150 gr riže
2 glavice luka
1 jaje
list peršina
25 gr soli
1 žličica vegete
1 žličica papra ili više po ukusu



suho meso , rebra i sl. svježe meso najbolje od vrata po vašem izboru ako imate
lovor, papar u zrnu

Umak
0,5 l pasirane rajčice
2-3 žlice brašna
3-4 žlice ulja
1-2 češnja češnjaka
šećer
bosiljak,
majčina dušica
crvena paprika
vegeta pikant ili malo čilija

PRIPREMA
Sarma
1. Prodinstajte sitno sjeckani luk
2. dodajte ispranu rižu i kratko dinstajte, da se zacakli …
3. Dodajte mljeveno meso, promješajte i čim promjeni boju maknite s vatre neka se rashladi
4. Pomješajete meso, luk, špek, rižu, jaje, kosani list peršina, začine, pustite da malo odstoji, pa ponovo promješajte
5. Odvojite listove kupusa i odrežite zadebljanja, po potrebi isperite pod hladnom vodom



6. Uvijajte sarme veličine po ukusu, kod mene su prve velike pa sve manje, ali to ne smeta …
7. Obreske od listova, i ostatak glavice kupusa sitno nasjeckate i dio stavite na dno lonca, ostalo između sarmi
8. sarme slažite u krug i između suho meso i sl…
9. gore stavite (po ukusu) svježe meso i/ili mesnate kosti
10. dodajte lovorov list i papar u zrnu
11. prelijte umakom (ili samo vodom )
12. kuhajte cca 2 h, dolijte vode po potrebi
Umak
1. na masnoći kratko popržite brašno, protisnuti češnjak
2. dodajte malo crvene paprike
3. podlijte rajčicom, dodajte začine (po ukusu)
4. dolijte vode cca 1, 5 l, miješajući
5. kada provri prelijte preko sarme

POSLUZIVANJE
Meni je sarma bolja s ovakvim umakom, mada neki vole samo bistru juhu …
Odlučio sam se dinstati sva 3 glavna sastojka, ali meso vrlo kratko, sarma je rahla i vrlo ukusna ….

0 komentari:

Objavi komentar