Posted by AFAN on studenoga 21, 2017 | No comments
Sočan, mirisan i mekan a brzo se i sprema.
Sastojci:
2 jajeta
80 gr šećera
60 gr maslaca
250 gr jogurta
150 gr pšeničnog griza
50 gr brašna
pola kjesice praška za pecivo
1 veća kašika ribane narandžine korice
1 veća kašika ribane limunove korice
Preliv za kolac:
2-3 kašike šećera
200 ml soka od narandze
1 kesica vanilin šećer
1 kašika cimeta u prahu
Priprema:
1.Kalup za pečenje obložiti sa pek papirom,a rernu ukljuciti na 180°.
2.Jajaj umutiti sa šećerom dugo, dok smjesa ne postane svijetla te pjenušava. Posebno otopiti maslac pa ga izmiješati sa jogurtom.
3.Brašno, griz i prašak za pecivo izmiješati pa dodati ribane korice liumuna i narandže.
4.Sjediniti sve sastojke, sipati u kalup, poravnati pa peći 35 do 40 minuta.
5.Pred kraj pečenja kolača pripremite preliv za kolač. Sve sastojke sjediniti i prokuhati.
6.Pečen kolač, tek izvađen iz rerne nekoliko puta izbosti čačkalicama, viljuskom ili slamčicom. Vreo kolač preliti sa vrućim prelivom pa ostaviti nekoliko sati da se kolač ohladi a preliv dobro upije.
Posluživanje:
Koristiti organske narandze i organski limun a ako niste u mogućnosti koriste aromu.
0 komentari:
Objavi komentar