Posted by AFAN on studenoga 22, 2017 | No comments
Sastojci:
Biskvit:
150 g nasjeckanih prepečenih lješnjaka
6 bjelanjaka
6 velikih žlica šećera
6 velikih žlica brašna
Krema:
6 žumanjaka
200 g šećera
2 praška za puding okusa vanilije (2x40g)
2 velike žlice brašna
1 litra mlijeka
1 vanilin šećer
250 g omekšanog margarina ili maslaca
Ostalo:
200 g nutelle
100 g petit beure keksa
100 g čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
- lješnjaci ili orasi za ukras
Priprema:
Krema:
Sve sastojke za kremu osim margarina dobro promiješajte i stavite da kuha. Za to vrijeme povremeno promiješajte, a kad počne gusnuti miješajte malo energičnije sve dok ne zakuha i bude gusta kao puding. (Kremu možete raditi i klasičnim sistemom tako da sve sastojke umutite posebno s 200 ml mlijeka pa umiješajte u kipućih 800 ml mlijeka.)
Gotovu kremu ostavite da se hladi. Preporučujem da površinu kreme premažete s kockicom margarina (odvojite od predviđenog za kremu) kako bi spriječili stvaranje korice. Prekrijte ju prozirnom folijom i ostavite da se hladi. U ohlađenu dodajte pjenasto umućen margarin.
Tijesto i slaganje:
Prepecite lješnjake u rerni (cca 8 minuta na 180 st.C), ohladite ih i protrljajte da im otpadne kožica. Nasjeckajte ih ili izlupajte batom za meso kako bi dobili manje komade.
Na dno kalupa za torte (26 cm) stavite masni papir te ga posipajte pripremljenim nasjeckanim preprženim lješnjacima.
Bjelanjke tucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju lagano dodajte brašno najmanjom brzinom miksera ili samo kuhačom. Gotov snijeg rasporedite u kalup preko lješnjaka pa stavite peći u prethodno ugrijanu pećnicu 15 minuta na 180 st.C.dok tijesto dobije lagano boju. Pečeno tijesto ostavite da se ohladi pa ga zatim preokrenite na pladanj tako da lješnjaci budu s gornje strane.
Preko lješnjaka premažite nutellu, a na nju rasporedite natrgane kekse. Vratite obruč pa preko keksa rasporedite polovinu gotove žute kreme.
U preostali dio kreme dodajte rastopljenu čokoladu, dobro promiješajte ili izmiksajte pa ju rasporedite preko žute kreme i stavite nekoliko sati da se hladi.
Slatko vrhnje umutite u šlag. Maknite obruč pa tortu ukrasite šlagom i lješnjacima... orasima ili prema vašoj želji.
0 komentari:
Objavi komentar