utorak, 12. lipnja 2018.

STARINSKI ŽUTI KOLAČ SA VIŠNAMA


Sastojci 
5 jaja
1,5 čaša šećera (300 gr)
1 čaša jogurta (2 dl, ili 200 gr)
1 čaša ulja (170 gr)


2 čaše brašna (270 gr)
1/2 kesice praška za pecivo
400 - 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
vanil šećer
čaša = 2 dl

Priprema
Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.
Mutiti još malo, pa odložiti mikser.
Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.
Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.


Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga OKO 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.
ISPEČEN KOLAČ TREBA DA IMA BLAGU BRAON GORNJU POVRŠINU, A TAKAV JE I ODOZDO, VIDI SE NA MOJIM SLIKAMA.
Kolač u video snimku deluje mi nepečeno.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav.
Napomena: da ne bi bilo nejasnoća oko gramaže sastojaka, dodala sam u zagradu težinu izvaganih sastojaka u gramima.

0 komentari:

Objavi komentar