nedjelja, 3. lipnja 2018.

ŠTA JE PODMUKLA BOLEST od koje je UMRLA mlada mama (38) iz Sarajeva i njeno nerođeno dijete?

Posted by AFAN on lipnja 03, 2018 | No comments

Vijest da je jučer preminula mlada mama i trudnica Amela Feriz (38) iz Sarajeva potresla je glavni bosanskohercegovački grad, a danas je familija i zvanično obavijestila o terminu ispraćaja i ukopa.
– Duboko ožalošćeni obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naša draga AMELA (ZAHID) FERIZ preselila na Ahiret u utorak, 16.01.2018. godine u 38. godini. Dženaza će se obaviti u PETAK, 19.01.2018. godine u 14:00 sati na gradskom mezarju VLAKOVO – navedeno je u posmrtnici. Tehvid je u 14:15 u Džamiji na Bjelavama. Ožalošćeni su otac Zahid, sin Alden, suprug Sifet, brat Adis, sestra Adisa… i mnogi drugi.
Oni koji su je poznavali, opisuju Amelu kao vedru, prijateljski nastrojenu, dobru i brižnu osobu. Na društvenim mrežama brojni su izrazi tuge, a ističe se i Amelin nesebični humanitarni rad.
Kako se doznaje, mlada žena i majka preminula je od srčanog udara, u 6. mjesecu trudnoće. Pretpostavlja se da je uzrok smrti vrlo opasno medicinsko stanje, tzv. preeklampsija, komplikacija u trudnoći koju karakteriše visoki krvni pritisak sa znakovima oštećenja drugog sistema organa – a obično se javlja baš nakon 20. sedmice trudnoće.
No, šta je ta podmukla bolest, koja se u nekim slučajevima vrlo teško i ponekad prekasno otkriva, i već je vodila do smrtnih slučajeva trudnica? Pročitajte u nastavku…
Preeklampsija je poremećaj u trudnoći koji ukoliko se ne tretira pravilno može izazvati ozbiljne posljedice, u teškim slučajevima čak i smrt. Najveći je problem što ne postoje testovi koji bi pokazali da li je trudnica oboljela od preeklampsije te je presudna subjektivna prosudba trudnice. Javlja se u 3 do 8% trudnica i to najčešće nakon 20. sedmice trudnoće. Može se manifestirati kroz povišen krvni pritisak trudnice i visok nivo  proteina u urinu. Kod većine trudnica se javi u veoma blagom obliku, dok opasniji oblici preeklampsije koji se ne liječe mogu dovesti do preranog poroda ili čak po život opasnih posljedica. Kako uzrokuje suženje krvnih žila čime se povećava krvni pritisak to može direktno djelovatina jetru, bubrege i mozak. Ako dođe do puknuća malih žilica u bubrezima proteini prelaze u urin.
Uprkos mnogobrojnim istraživanjima još uvijek ne postoji konkretan odgovor šta precizno uzrokuje pojavu preeklampsije, a nagađanja je mnogo. Neka od njih su da je pojava preeklampsije vezana uz smanjen protok krvi u posteljici jer može potaknuti oslobađanje određenih proteina iz posteljice u krvotok što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i oštećenja krvnih žila iz čega proizlazi oslobađanje bjelančevina u urin. Naravno i genetika, prehrana i jačina nečijeg imunološkog sistema imaju bitnu ulogu u pojavi preeklampsije – piše sajt Trudnoca.hr
Koji su simptomi preeklampsije?
Najčešći pokazatelji da postoje sumnje na preeklampsiju su otečenost lica i očiju, ruku ili otečenost zglobova. Zbog tog zadržavanja vode u tijelu može doći do naglog debljanja te ukoliko se unutar 7 dana udebljate više od 4 kilograma svakako razgovarajte s doktorom. Kod najtežih oblika preeklampsije dolazi do jakih glavobolja, mučnina s povraćanjem, pojave snažnih bolova u gornjem dijelu trbuha te mutan vid ili privremeni gubitak vida. Problem je što su neki od simptoma učestala i normalna pojava u trudnoći pa je teško razlikovati simptome preeklampsije od simptoma normalne trudnoće.
Kako dijagnosticirati preeklampsiju?


Jedini način kako bi se dijagnosticirala preeklampsija zasad je provjera krvnog pritiska i urina. Ukoliko su proteini u urinu povišeni, kao i krvni pritisak, vjerovatno je kod trudnice dijagnosticirana preeklampsija. Kako i proteini u urinu i pritisak mogu varirati tokom dana, često će se unutar 24 sata više puta mjeriti pritisak i sakupljati sav urin kako bi došli do prosječnih vrijednosti. Ukoliko nema proteina u urinu, a pritisak je povišen, vjerovatno se radi samo o gestacijskoj hipertenziji.
Koji faktori povećavaju opasnost od preeklampsije?
ukoliko patite od povišenog krvnog pritiska i prije trudnoće
ako se preeklampsija pojavi u vašoj prvoj trudnoći, imate veće šanse da će se javljati i u svakoj sljedećoj
nakon bolesti bubrega, dijabetesa i poremećaja zgrušavanja krvi
ukoliko imate slučajeve preeklampsije u užem krugu familije
pretilost trudnice (indeks tjelesne mase veći od 30)
ako je trudnica mlađa od 20 godina i starija od 40 godina
Postoji li mogućnost sprječavanja preeklampsije?


Nažalost, ne postoji nijedan način kako sa sigurnošću spriječiti preeklampsiju, no sve što možete je pružiti si što bolju prenatalnu njegu i redovne kontrole krvnog pritiska i testove urina na proteine.
Ukoliko je preeklampsija dijagosticirana, kako si pomoći?
Svakako se preporučuje izbjegavati svako uzimanje aspirina tokom trudnoće, osim uz preporuku doktora. Odlazite redovno na zakazane ultrazvučne preglede i svakodnevno brojite udarce vašeg djeteta. Ukoliko dijete bude jako mirno, svakako se javite svome doktoru. Ako dođe do pogoršanja vjerovatno će porod biti induciran ili ćete roditi carskim rezom. Ako vam je dijagnosticirana teška preeklampsija najpametnije bi bilo sve do poroda biti u bolnici kako bi vam stručna pomoć u svakom trenu bila na raspolaganju. Trudnicama se u slučajevima preeklampsije ponekad daju kortikosteroidi ukoliko se stanje pogorša kako bi djetetova pluća u što kraćem roku bila razvijena i sposobna za život van maternice ako dođe do preuranjenog poroda. Nakon poroda kod blažih slučajeva preeklampsije pritisak se vraća u normalnu već kroz nekoliko dana, dok je kod trudnica s težim oblicima preeklampsije potrebno duže vrijeme kako bi se pritisak snizio. Isto tako, trudnice s težim oblicima trebale bi ostati i nakon poroda neko vrijeme pod stalnim medicinskim nadzorom

0 komentari:

Objavi komentar