srijeda, 20. lipnja 2018.

MEKANE K'O DUŠA: Ako ste poželjeli fine krofne, obavezno ih napravite po ovom receptu

Krofne
Mnogi od nas vole krofne. Osim toga, one su vrlo zahvalne jer se mogu poslužiti u raznim situacijama - mogu biti izvrstan doručak ili međuobrok, a mogu se servirati i kao desert. Prijaju jednako u svakoj situaciji, važno je samo da su mekane, mirišljave i ukusne.
Sastojci:
● 20 g kvasca
● 3 dl mlakog mlijeka
● 30 g šećera
● 500 g prosijanog brašna
● 1/2 kašičice soli


● 4 žumanjka
● 100 g maslaca
● ulje za prženje
● marmelada po potrebi

Priprema:
Umijesiti kvasac sa 3 dl mlakog mlijeka, 30 g šećera i kašikom brašna, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da nabubri.
U posudu za miješanje prosijati preostalo brašno zajedno sa 1/2 kašičice soli, dodati 4 žumanca, 100 g rastopljenog maslaca, a na kraju i nabubreni kvasac pa zamijesiti tijesto.


Tijesto lupati varjačom sve dok ne počne da se odvaja od varjače i suda.
Zatim ga ostaviti na umjereno toplom mjestu da raste oko sat ili dok ne dostigne dvostruku zapreminu.
Izručiti ga na dasku posutu brašnom i razvući u pravougaonik debljine oko 2 cm. Staviti gomilice marmelade na jednu polovinu tijesta, pa preklopiti drugom polovinom.
Okruglim kalupom vaditi pogačice, ostaviti ih na dasci 15 minuta, a zatim ih spuštati u veću količinu ulja i to s jedne strane poklopljene, a s druge, kad ih okrenemo, otklopljene.
Posuti šećerom u prahu.
Krofne se mogu praviti i prazne i služiti s marmeladom.

0 komentari:

Objavi komentar